Skatekeet! Interview met Keet & Edward

Filmmaker Edward Cook heeft een hele gave documentaire gemaakt over Keet Oldenbeuving, een van de grote talenten uit Utrecht, beter bekend als Skatekeet! Wij vinden de film echt supertof. Kijk 'm nu op uitzending gemist! Wij zijn ook benieuwd wat Edward & Keet van skateboarden en het maken van de film vinden, daarom hebben we hen allebei geïnterviewd. Lees de interviews hieronder.

 Keet en Edward in actie tijdens het maken van de film.

Keet en Edward in actie tijdens het maken van de film.

INTERVIEW MET EDWARD COOK

Waarom ben je begonnen met skateboarden?
Ik had een hekel aan teamsporten. De grote broer van mijn buurjongen was een super goede skater en wij begonnen altijd op zijn skateboard te skaten toen hij niet thuis was. Toen ik eenmaal wat trucjes begon te leren kon ik niet meer stoppen. Ik leerde andere kids op school kennen die ook skaten en kocht van één van hun een oud board over.
Wat vind je het leukste aan skateboarden?
ALLES kan, geen regels, gewoon lol hebben. Kijk maar naar Keets uitleg in de film ;). Het gevoel van een trucje landen, ook al heb je het trucje al 1000 keer gedaan, blijft super vet. Maar je leert ook veel leuke mensen kennen, bijna al mijn vrienden ken ik van het skateboarden. Met skateboarders onder elkaar is het is soms een beetje alsof je in een 'geheime wereld' leeft.
Waarom heb je deze film gemaakt?
Omdat het is een universeel verhaal is wat verder gaat dan een meisje die goed kan skaten tussen de jongens. Dat is een mooi arena, maar het gaat over meer dan dat: over jezelf zijn en niet achter de kudde aanlopen. Ik vind het daardoor een belangrijk verhaal om te vertellen en hopelijk inspirerend voor kinderen en volwassenen.
Wat vond je leuk aan het maken van de film?
Om op pad te gaan. Street skaten met Keet, dat was eigenlijk het leukst.
Waarom heb je Keet gekozen voor deze film?
Er zijn natuurlijk wel andere meisjes die skaten. Maar Keet is uniek in het feit dat ze de jongste meisjesskater is die op goed niveau zo fanatiek skate. Ook hoe ze is en in het leven staat past bij het verhaal wat ik wilde laten zien.
Komt er ooit een vervolgfilm?
Ik hoop het.
Heb jij tips voor kinderen die filmmaker willen worden?
Kijk veel films, kijk hoe ze in elkaar zitten, wat je er vet aan vindt en waarom. En laat je niet gek maken (door anderen en door jezelf).
Wil je verder nog wat zeggen?
Koop Falus!

INTERVIEW MET KEET OLDENBEUVING

Waarom ben je begonnen met skateboarden?

Er stonden skateboards in ons huis, want mijn vader skate. Op een dag reed ik langs het Griftpark en zag ik kids skaten. Het leek mij wel sick, het geeft een vrij gevoel. 
Wat vind je het leukste aan skateboarden?
Je bent nooit uitgeskate. Er is altijd weer iets vets, een nieuw obstakel of een nieuwe trick.
Hoe vond je het de om de hele tijd gefilmd te worden?
Best raar in het begin, maar je went er aan. Soms was ik er wel even klaar mee.
Wat vond je leuk aan het maken van de film?
De meidendag was echt sick.
Neem je vaak een Fristi-bad thuis? (kijk de film voor het bad)
Meestal één keer per maand. Anders is het een beetje duur voor mijn ouders :).
Wat wil jij bereiken met skateboarden?
Ik wil steeds beter worden. En misschien dat ik er wel een paar jaar van zou willen leven. Er zijn weinig pro dames, maar ik zou er wel één van willen zijn.
Heb jij tips voor kinderen die willen beginnen met skateboarden?
Gewoon doen en schaam je niet als je valt. Dat overkomt iedereen. Het is gewoon sick als je het probeert.
Wil je verder nog wat zeggen?
Shout out naar Skate Days en mijn broertje Teun!